Nastavení programu
Aktualizováno 18. 7. 2026
Okno Nastavení programu zobrazíte příkazem Ostatní | Nastavení programu.
Záložka Sdílení dat
-
Sdílené složky programu - pomocí tlačítka
Procházetlze nastavit cestu ke sdíleným složkám. Nastavování cesty ke sdíleným složkám použijte pouze v případě používání programu v síťové verzi. V tomto případě je nutné na sdíleném počítači vytvořit sdílenou složku, do které se budou ukládat, po nastavení cesty, společná data. -
Přihlášení uživatelé - zde je zobrazen seznam všech přihlášených uživatelů v síti, kteří používají program. Pokud dojde k nestandardnímu ukončení práce na některé stanici, nemusí být tento seznam přihlášených uživatelů odpovídající situaci na síti. Uživatele, který ukončil nestandardně práci lze ze seznamu uživatelů ručně smazat pomocí klávesy
Delete.
Záložka Prostředí
-
Oddělovat tisíce v číslech - zaškrtnutím políčka se čísla pro větší přehlednost zobrazí ve formátovaném tvaru, například 1 200,00 místo 1200,00.
-
Bublinková nápověda - zaškrtnete-li toto políčko, zobrazí se při umístění kurzoru myši na objekt okénko (bublinka) se stručnou nápovědou k tomuto objektu.
-
Potvrzení - při zaškrtnutí políček v tomto skupinovém rámečku se před provedením odpovídající akce zobrazí dialogové okno, ve kterém můžete zamýšlenou akci potvrdit nebo stornovat.
-
Význam klávesy F2 - zde můžete zvolit, jakou akci má vyvolat stisknutí klávesy
F2, jestli přidání nového záznamu (jak jste byli zvyklí z programů pro MS-DOS) nebo editaci vybraného údaje (dle konvencí Windows). -
Povolit časové omezení při editaci záznamu - tato pole jsou dostupná pouze při práci v síti (na základě zakoupené licence). Slouží pro automatické uvolnění záznamů blokovaných jiným uživatelem.
-
Ukládat pohled při ukončení - nastavený pohled v agendách se při uzavření automaticky ukládá a při opětovném spuštění agendy nastavuje. To v mnoha případech způsobuje komplikace při sdílení dat v počítačové síti. Doporučujeme proto při práci v síti nechat toto políčko nezaškrtlé.
-
Adresář pro zálohy - zde můžete zadat adresář, do kterého se budou ukládat zálohy dat programu a interval, v jakém bude program automaticky nabízet zálohování dat. Cestu k adresáři můžete též vybrat pomocí tlačítka Procházet.
-
Základní nastavení - zaškrtnutím tohoto políčka se ve všech polích nastaví výchozí hodnoty.
**Záložka Vzhled **
Zde můžete změnit nastavení použitých barev v programu klepnutím na tlačítko u odpovídajícího objektu. K původnímu nastavení se můžete vrátit zatržením políčka Základní nastavení. V dolní části záložky můžete zvolit obrázek jako pozadí hlavního formuláře a definovat jeho umístění.
Záložka Tiskopisy
-
Údaje o daňovém poradci - pokud jste daňový poradce a vyplníte do horní části formuláře údaje o daňovém poradci, použijí se pro základní naplnění údajů o daňovém poradci při vytváření nových tiskopisů
-
Při tisku použít uživatelem určený font - určení typu písma pro hodnoty údajů tiskopisů, který se použije pro tisk. Tlačítkem
Fontotevřete dialog pro výběr písma. Volbu použijte v případě, že chcete vyplněné údaje tisknout jiným než standardním typem nebo velikostí písma. -
Tisknout do předtištěných pozic - nastavení, zda se při tisku mají jednotlivá písmena prokládat mezerami a umísťovat do kolonek. Při nastavení této volby se automaticky prokládají hodnoty textových údajů mezerami při tisku v těch kolonkách, které mají předtištěné pozice pro jednotlivá písmena. Pokud je však délka zadaného textu větší, než počet připravených pozic, k prokládání nedojde. Nastavením této volby můžete zakázat prokládání textových údajů.
-
Nevyplněné údaje při tisku proškrtnout - některé tiskopisy mají zákonem nebo pokyny určeno, zda se nevyplněné údaje mají proškrtávat nebo ne. U těch tiskopisů nebo údajů, kde toto není striktně určeno máte možnost uvedenou volbou nastavit, zda se budou kolonky automaticky proškrtávat.
-
Vypočtené údaje s nulovou hodnotou při tisku proškrtnout - nastavení, zda se budou automaticky proškrtávat údaje, které uživatel nezadává (jsou počítány programem automaticky). Volba se použije tam, kde není způsob proškrtávání určen zákonem nebo pokyny.
-
Údaje zadávat na dvě desetinná místa - nastavení, zda chcete zadávat hodnoty údajů na desetinná místa nebo na celé koruny. Volba se použije u těch údajů, u kterých není pevně stanoven počet desetinných míst.
-
Tisknou na každé straně identifikační údaj poplatníka - nastavení, zda se bude tisknout RČ nebo DIČ na dalších stránkách tiskopisů. Tato funkce je použitelná jen u tiskopisů, kde je tato možnost doplněna.
-
Zobrazit reklamní text na tiskopisu - v základním nastavení se na každém tiskopise dole tiskne informace o programu, kterým byl tiskopis vytištěn. Pokud nechcete, aby tato informace na tiskopisech vystupovala, změňte nastavení tohoto parametru.
-
Odstranit barvu pozadí tiskopisu v PDF - nastavením této volby se budou tiskopisy, jenž umožňují tisk přes PDF, tisknou s bilým pozadím namísto původního barevného.
-
Hodnoty výkazů vypočítat v tisících Kč - hodnoty výkazů zisků a ztrát, rozvahy a výkazu o peněžních tocích se zadávají a zpracovávají zaokrouhlené na tisíce. Při tom může dojít k rozdílu mezi výsledkem hospodaření v rozvaze a výkaze zisků a ztrát. To je logický důsledek zaokrouhlení hodnot v jednotlivých řádcích. Pokud si chcete zkontrolovat, že stavy a obraty účtů odpovídají správnému zaúčtování, zrušte nastavení hodnoty tohoto parametru. Pak při správném stavu účtů by měl výsledek hospodaření souhlasit. Pro odevzdání výkazů potom parametr opět nastavte a výkazy vytiskněte zaokrouhlené na tisíce.
**Záložka Licence **
Slouží k nastavení licenčních údajů. Údaje Jméno a Sériové číslo je třeba zadat přesně tak, jak jsou uvedeny na licenčním štítku. Při správně zadané licenci se povolí tlačítko Použít. Ve skupinovém rámečku Moduly obsažené v licenci se zobrazí názvy modulů programu, se kterými můžete pracovat.