Zálohování dat
Aktualizováno 18. 7. 2026
Doporučujeme zálohovat data po každém dni práce s programem. Zálohování dat je ochranou před ztrátou dat, ke které může dojít z mnoha příčin (chyba obsluhy, porucha počítače, výpadek napájení, počítačový virus, krádež počítače apod.).
Záložní kopii dat můžete umístit na disk vašeho počítače, na jiný disk v počítačové síti, na disketu nebo jiné záložní médium (např. Zip mechaniku, CD-RW, streamer a pod.).
Postup provedení zálohy na disk
Postup provedení zálohy na disketu nebo jiné médium
Poznámky
-
Při zálohování na disketu se automaticky nastaví cesta k umístění záložní kopie tak, jak je nastavena v nabídce
Ostatní | Nastavení programu- záložkaProstředíúdajAdresář pro zálohy( implicitně je nastaven adresář C:\ZALOHY). -
Pokud chcete zálohovat data každé firmy do samostatného soboru zaškrtněte nabídku Vytvořit samostatný soubor pro každou firmu. Jestliže chcete zálohovat najednou data všech zpracovávaných firem a všechny položky programu, použijte tlačítko
Označit vše. Název souboru se nastaví podle tohoto výběru. -
V záložce
Detailymůžete nastavit úroveň komprese dat, která ovlivňuje velikost záložní kopie a dobu jejího vytvoření. Můžete zda ještě nastavit: -
Umístit zálohy na jednotlivé diskety- zálohy se umístí na jednotlivé diskety (1 disketa = 1 firma) -
Zálohovat i indexové soubory- pokud zvolíte zálohování indexových souborů trvá zálohování déle a soubory zálohy jsou větší, ale obnova dat proběhne rychleji -
V záložce
Informacemůžete zálohu opatřit poznámkou, kterou uvidíte při případné obnově dat.
Jak přenést upravené sestavy z počítače na jiný počítač
- Vytvořte zálohu změněných sestav
a) Otevřete průvodce zálohováním dat pomocí nabídky Ostatní | Zálohování.
b) V obsahu zaškrtněte pouze položku změněné sestavy.
c) Zkontrolujte umístění a název souboru, do kterého se zálohují změněné sestavy.
d) Stiskněte OK.
- Na jiném počítači proveďte obnovu změněných sestavy ze zálohy
a) Otevřete průvodce obnovou dat pomocí nabídky Ostatní | Obnova dat.
b) Vyberte soubor, ve kterém jsou zálohovány změněné sestavy.
c) Zaškrtněte v Obsahu položku Změněné sestavy.
d) Stiskněte OK.