Zaúčtování prvotních dokladů
Aktualizováno 18. 7. 2026
Zaúčtování program provádí podle Nastavení firmy (stránka Účetnictví), kde můžete nastavit nejčastěji používaný způsob:
-
Automatické zaúčtování- Program ihned po uložení záznamu doklad zaúčtuje. Údaj Způsob zaúčtování je nastaven na A (Automaticky). Zrušit zaúčtování můžete nabídkouFunkce(F10) volbouZrušit zaúčtování. -
Neúčtovat- Neprovádí se zaúčtování do deníku, příznak Způsob zaúčtování je nastaven na N (Neúčtovat). Zaúčtovat doklad můžete nabídkouFunkce(F10) volbouZaúčtovat, nebo změnou údajeZpůsob zaúčtovánína A (Automaticky).
Příklad - automatické zaúčtování pokladního dokladu:
-
— Otevřete
Pokladnu(Ctrl+H). -
— Vyberte v okně
Obsah(Alt+B) dokladovou řadu. -
— Vytvořte nový záznam (
Ctrl+Insert). -
— Vyplňte jednotlivá údaje formuláře. Údaj způsob účtování nastavte (ponechejte nastaven) na A (Automaticky).
-
— Nový záznam uložte (
F9). Nyní je doklad zaúčtován.
Příklad - zadání pokladního dokladu bez automatického zaúčtování a jeho pozdější ruční zaúčtování:
-
— Otevřete
Pokladnu(Ctrl+H). -
— Vyberte v okně
Obsah(Alt+B) dokladovou řadu. -
— Vytvořte nový záznam (
Ctrl+Insert), do údaje Doklad se předvyplní vybraná dokladová řada a nové pořadové číslo. -
— Vyplňte jednotlivé údaje formuláře. Údaj Způsob účtování nastavte na N (Neúčtovat), P (Později) nebo ? (Nevím).
-
— Záznam uložte (
F9).
Takto vytvořený doklad je zařazen pouze v prvotní evidenci pokladny a nevstupuje do peněžního deníku (neprovede se ani nápočet obratu do druhů účtování).
Takto vytvořený doklad je zařazen pouze v prvotní evidenci pokladny a není zaúčtován do účetního deníku (neprovede se ani nápočet obratu do účtového rozvrhu a do druhů účtování).
Doklad můžete později zaúčtovat funkcí (F10) volbou Zaúčtovat. Po potvrzení volby odpovězte na dotaz Uložit záznam? Ano. Nyní proběhlo zaúčtování. Doklad je uložen v deníku.
Poznámky
-
Postup zaúčtování Bankovních výpisů neboInterních dokladů je stejný.
-
Údaj Zaúčtováno informuje o tom, zda a jak byl doklad zaúčtován.
-
A - ano (doklad byl zaúčtován)
-
N - ne (neúčtováno)
-
R - ručně (v případě, že došlo k rozúčtování nebo změně záznamu v deníku)
-
Základní hodnota údaje Způsob účtování se nastavuje v Nastavení firmy na stránce
Účetnictví. -
Zrušit zaúčtování můžete nabídkou
Funkce(F10) volbouZrušit zaúčtování. -
Při změně záznamu prvotní agendy, pokud je nastaveno automatické účtování, dojde automaticky ke změně zaúčtování. V případě, že bylo rozúčtováno nebo byl záznam v deníku změněn, objeví se žádost o potvrzení nového zaúčtování.